Katto-toiminta: Hämärät vuokravälittäjät toimivat yhteiskunnan katveessa

9.10.2020

Katto-toiminta on julkaissut Kotoutumiseen tarvitaan koti -videon

Tarvitset uuden asunnon, mutta sinulla ei ole rahaa. Saat järjestettyä vuokran, takuuvuokran ja muuton, mutta raha ei riitä välitysmaksuun. Mihin välitysmaksuun?

Toiset meistä eivät ole näistä välitysmaksuista kuulleetkaan, toisille meistä se on arkipäiväinen asia.

Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on etenkin pääkaupunkiseudulla liian vähän, ja niistä on kova kilpailu. Monella meistä on kokemusta asuntonäyttöjen pitkistä jonoista. Kaikilla meistä ei kuitenkaan ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia asuntoon, vaikka muutoin eroa tulotasossa tai statuksessa ei olisi.

Ulkomaalaiselta kuulostavalla sukunimellä jätetty asuntohakemus ei saa samanlaista kohtelua kuin suomalaiselta tai ruotsalaiselta kuulostavalla nimellä jätetyt hakemukset. Arkikokemusten lisäksi myös tutkimusnäyttö tukee väitettä. Tutkimuksessa vuokranantajia lähestyttiin suomalaisen, ruotsalaisen ja arabiankielisen miehen ja naisen nimeltä kuulostavalla nimellä lähetetyillä viesteillä. Yhteydenotot, joiden lähettäjän nimi oli arabiankielisen miehen kuuloinen, jäivät kaikkein todennäköisimmin ilman vuokranantajan vastausta. [i]

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute ja asuntomarkkinoilla kohdattu syrjintä tekevät asunnon löytämisestä vaikeaa. Tämän lisäksi asunnon hakuun tarvitaan myös kieli- ja digitaitoja sekä tietoa suomalaisesta järjestelmästä. Ilman tätä osaamista asunnonhaku on mahdotonta.

Ja tässä palataan alussa mainittuun välitysmaksuun. Niin sanotun hämärän vuokravälittäjän kautta asunnon voi saada maksamalla välitysmaksun, joka voi olla tuhannen euron molemmin puolin. Rahat maksetaan käteisellä, eikä kuitteja kirjoiteta. Hämärän vuokravälittäjän kanssa asioidessa on aina riski, että välitysmaksua vastaan ei saa lainkaan sitä, mitä on luvattu. Toinen vaihtoehto voi olla asunnottomuus, joten välitysmaksu lainataan tuttavilta ja säästetään omista ruokarahoista.

Hämärät vuokravälittäjät hyödyntävät taloudellisesti ihmisten osaamisen ja tiedon puutetta sekä haavoittuvaa asemaa. He toimivat siinä tilassa, joka vastaanotto-, kotoutumis- ja sosiaalipalveluiden katveisiin on muodostunut.

Kotoutumiseen tarvitaan koti.

Katso video tästä.[i] Ethnic and gender discrimination in the private rental housing market in Finland: A field experiment

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0183344


Listätietoa:

Veera Vilkama

Päällikkö

Katto-toiminta

www.moniheli.fi/katto

Facebook: @kattotoiminta

Twitter: @kattotoiminta

Instagram: @kattotoiminta