Abdirahim Hussein saa vuoden 2015 sananvapauspalkinnon

9.2.2015


Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN on myöntänyt sananvapauspalkinnon vuonna 2015 tasa-arvo- ja monikulttuurisuusaktiivi, yrittäjä ja poliitikko Abdirahim "Husu" Husseinille (s. 1978).

PENin perusteluiden mukaan Abdirahim "Husu" Hussein on tuonut suomalaiseen keskusteluun ja kulttuuriin kipeästi kaivatun äänen. Somaliassa syntynyt Husu on maahanmuuttaja, joka ei ole suostunut asettumaan maahanmuuttajille valittuun rooliin, ei päähän potkittuna tai uhrina. Mediassa ja politiikassa hän on tuonut esiin oman, persoonallisen äänensä ja korostanut, että maahanmuuttajat tai kantasuomalaiset, somalialaiset tai suomenruotsalaiset eivät ole yhdestä puusta veistettyjä ryhmiä. Riippumatta iästä, synnyinmaasta, uskonnosta, äidinkielestä tai ammatista ihmisiin pitää suhtautua yksilöinä. 

 

Abdirahim Hussein on toiminut yrittäjänä, tulkkina ja taksikuskina. Näiden lisäksi hän toimi Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkoston, Moniheli ry:n aktiivisena jäsenenä alusta lähtien ja puheenjohtajana vuosina 2012-2014.  

"Olen muslimi, mies, kepun jäsen, hetero, lihansyöjä ja mitä niitä nyt onkaan. Kun menen moskeijaan, olen muslimi. Kun tapaan afrikkalaisia, olen afrikkalainen. Yksi identiteetti ei sulje toista pois", hän on sanonut. 

 

Kenties tunnetuin rooli Husulla on radiotoimittajana. Yhdessä Ali Jahangirin kanssa Husu on toimittanut Yle Puheen Ali ja Husu -ohjelmaa, jossa suomalaista yhteiskuntaa tarkastellaan puhdistavan naurun ja rakentavan röyhkeyden kautta. Ali ja Husu ovat puhuneet kehitysavusta, lapsityövoimasta, mamujen imago-ongelmista ja suhteesta ay-liikkeeseen, russofobiasta, suomalaisen naisen pokaamisesta ja lukuisista muista kiperistä aiheista. Samalla he ovat laajentaneet keskusteluilmapiiriä, jonka tyypillisin skaala ulottuu kantasuomalaisten poliittisesti korrektista tasapainoilusta rasistiseen vihapuheeseen.

 

Nauru saattaa olla vaarallista, mutta ahdistavassa ja väkivaltaiseksikin yltyvässä mediaympäristössä se on myös vapauttavaa ja puhdistavaa, sen Alin ja Husun ohjelma on osoittanut. Tähän pääsemiseksi vaaditaan kuitenkin itseironiaa, sen hyväksymistä, että omalle persoonalle ja jopa omille arvoille on välillä syytä nauraa. Mustavalkoinen ajattelu on tuhoisaa ihmisille ja kulttuureille. Matti Mäkelä kirjoitti Helsingin Sanomissa: ”Ali ja Husu ovat törkeästi hylänneet heille asetetun paikkansa. He eivät ole sopeutuneet maahanmuuttajan rooliin, vaan ruvenneet ihmisiksi.”

 

Husu Hussein toimii politiikassa ja on siellä oppinut, miten suhteellista suomalainen sananvapaus saattaa olla. Samat ihmiset, jotka lähettivät myönteistä palautetta Husun puoluejohtajasta kirjoittamastaan blogista, kyseenalaistivat hänen sananvapautensa, kun hän kirjoitti Israelin ja Palestiinan konfliktista. Husu kommentoi tilannetta näin: ”Tämä on opettanut minulle että joillekin sananvapaus ei todellisuudessa merkitsekään mitään ja että koko pykälä on heille kuollut kirjain.  Opin myös että uskonnolliset fundamentalistit täällä Suomessa ovat yhtä kiihkoja kuin muualla maailmalla. Erona vain se, että täällä laki suojaa yksilön vapautta ja fyysistä koskemattomuutta. Tiedän myös että mikäli vaikenemme näiden fundamentalistien edessä, tämä suoja murtuu ja suistumme väkivallan katkeralle tielle.”

 

Suomen PENin sananvapauspalkintona Abdirahim Husu Husseinille luovutetaan Jussi Heikkilän teos ”Lintu” [kaivostyöntekijän lintuhäkki noin vuodelta 1900, venäjä-englanti sanakirja (1978), haponkestävä teräs].  
 

Suomen PENin sananvapauspalkinnon aikaisemmat voittajat ovat sarjakuvataiteilija Ville Ranta (v. 2012), ihmisoikeusaktivisti, teatterituottaja Eva Neklyaeva (v. 2013) ja toimittaja, tietokirjailija ja kolumnisti Kimmo Oksanen (v. 2014). 

 

Suomen PEN – Finnish PEN

www.suomenpen.fi

www.facebook.com/suomenpen